Pieczenie jest fajne. A jeśli jeszcze ma się dla kogo
piec, to jest to przyjemność w czystej postaci. Dzisiaj upiekłem dla mojego Chłopaka
muffinki cytrynowe z makiem. Jutro po całym tygodniu tęsknoty za sobą zobaczymy się, więc
chciałem zrobić Mu przyjemność :)
Składniki ( wyszło mi 20 muffinek )
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki maku
- sok z dwóch cytryn
- otarta skórka z dwóch cytryn
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w
drugim naczyniu składniki mokre. Połączyć ze sobą obie mikstury. Wymieszać
krótko, mogą pozostać grudki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać do nich ciasto. Posypać makiem
dla dekoracji. Piec 25 minut w temperaturze 180ºC. Udekorować wedle uznania – u
mnie często jest to cytrynowy lukier.
SKŁADNIKI na LUKIER
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
Cukier puder ucieramy łyżeczką z sokiem cytrynowym na
gładką masę. Ilością soku i cukru można żonglować, a tym samym zmieniać
konsystencję (gęstość) lukru.
Chciałabym upiec muffinki po raz pierwszy, sam przepis nie wydaje się zbyt skomplikowany, natomiast problem jest taki, że nie mam pojęcia jakie powinnam kupić foremki. Bardzo bym prosiła o rady, nawet mogą być jakieś linki do ew. kupna. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitaj ;)
OdpowiedzUsuńJa korzystam z dwóch rodzajów foremek. Pierwsze takie jak na zdjęciu silikonowe zakupiłem z tej strony http://www.akcesoria-kuchenne.pl/
Ale znajdziesz je w sumie wszędzie. Nawet chyba w Tesco.
Mozna tej kupic metalową forme do muffinków np na 6 czy 12 i do tego papierowe papilotki :)
A czy w takie pojedyncze, silikonowe foremki też trzeba wkładać papilotki? Czy wystarczy tylko wlać ciasto i do pieczenia, wtedy będą ładnie odchodzić? Bo taka duża forma odpada - nie mam po prostu na nią miejsca. :)
OdpowiedzUsuńW silikonowe nie wkłada sie papilotek ;) Łatwo z nich mozna wyjac potem muffinki, umyc i są gotowe do kolejnego uzycia ;)
Usuń