Krem z pomidorów

Potrawy z pomidorów darzę szczególnym uwielbieniem.
To czerwone, niepozorne warzywo smakuje mi w każdej postaci. Na kanapkach, w sosach, zupach i sałatkach i w każdych innych wydaniach i kombinacjach. 
Za oknem deszcz i zimno stąd pomysł na krem z pomidorów. 
Sycące i rozgrzewające danie, idealne na taka pogodę.


Składniki:
  • puszka pomidorów w całości, bez skórki
  • 2 świeże pomidory
  • około pół szklanki wody
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu ( najlepiej greckiego)

Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, i zeszklić na niej cebulę (1-2 minuty), dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć, a następnie zmniejszyć ogień, wrzucić pomidory i podlać je wodą. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem i dosypać suszona bazylię.
Następnie zupę odstawić z ognia i zmiksować dokładnie blenderem. Podawać z kleksem jogurtu greckiego.

Ten krem jest naprawdę pyszny - aromatyczny, rozgrzewający i bardzo gęsty. Polecam szczególnie spróbować go z tym jogurtem, bo takie połączenie ciepłe - zimne jest genialne ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.