Potrawami, w których pierwsze skrzypce gra makaron mógłbym
się żywić na okrągło.
Jest tyle różnych ciekawych połączeń, że nawet gdybym go
jadł codziennie, nie zdołałbym wszystkich spróbować.
Jednak mogę śmiało powiedzieć, że moim ulubionym daniem jest własnoręcznie przyrządzona Carbonara.
I jestem o krok, by nazwać ją makaronem idealnym.
Składniki:
- około 150 g makaronu spaghetti
- 2 jajka
- mała śmietana 12%
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g boczku wędzonego
- oliwa
- natka pietruszki
- około 40 g parmezanu
- sól, pieprz
Boczek pokroić w kostkę. Czosnek i natkę pietruszki drobno
posiekać. Makaron ugotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać
boczek i smażyć na małym ogniu około 2 minuty. Następnie dodać czosnek oraz
natkę pietruszki i chwilkę przesmażyć.
Zostawić patelnię na małym ogniu i dodać makaron. Wymieszać
go dobrze z pozostałymi składnikami na patelni, a następnie zestawić z ognia.
Do kubeczka przelać śmietanę, wbić do niej jajka. Wymieszać i dodać startego
parmezanu. Poczekać aż dno patelni trochę ostygnie i dodać jajeczną masę i
dobrze wymieszać. Jajka nie mają się całkowicie ściąć, ale tylko utworzyć sos,
który pokryje makaron.
Doprawić solą i pieprzem i od razu podawać. Na talerzu można
posypać makaron dodatkowym serem.
Do tego polecam wino białe Chardonnay.
Smacznego! :)
Makaron.. mmm, uwielbiam! Narobiłeś mi smaka, chyba zrobię sobie dzisiaj spaghetti ;) Pozdrawiam, trzymaj się ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie pochwal się jak Ci wyszło! :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńDobrze że lubisz gotować xd i z tego co widzę to nieźle potrafisz. Jak bbędę moglądać to wyprobuje to i zupę krem pomidorowa bo wygląda zarabiscie xd dobrze wiesz że przyszły partner będzie szczęściarzem xd K.
OdpowiedzUsuń