Spaghetti Carbanara

Potrawami, w których pierwsze skrzypce gra makaron mógłbym się żywić na okrągło.
Jest tyle różnych ciekawych połączeń, że nawet gdybym go jadł codziennie, nie zdołałbym wszystkich spróbować. 
Jednak mogę śmiało powiedzieć, że moim ulubionym daniem jest własnoręcznie przyrządzona Carbonara.
I jestem o krok, by nazwać ją makaronem idealnym.

Składniki:
  •     około 150 g makaronu spaghetti
  •     2 jajka
  •     mała śmietana 12%
  •     2-3 ząbki czosnku
  •     200 g boczku wędzonego
  •     oliwa
  •     natka pietruszki
  •     około 40 g parmezanu
  •     sól, pieprz



Boczek pokroić w kostkę. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać. Makaron ugotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać boczek i smażyć na małym ogniu około 2 minuty. Następnie dodać czosnek oraz natkę pietruszki i chwilkę przesmażyć.
Zostawić patelnię na małym ogniu i dodać makaron. Wymieszać go dobrze z pozostałymi składnikami na patelni, a następnie zestawić z ognia. Do kubeczka przelać śmietanę, wbić do niej jajka. Wymieszać i dodać startego parmezanu. Poczekać aż dno patelni trochę ostygnie i dodać jajeczną masę i dobrze wymieszać. Jajka nie mają się całkowicie ściąć, ale tylko utworzyć sos, który pokryje makaron.


Doprawić solą i pieprzem i od razu podawać. Na talerzu można posypać makaron dodatkowym serem.
Do tego polecam wino białe Chardonnay.

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Wielbiciel :P19 lipca 2013 01:33

    Makaron.. mmm, uwielbiam! Narobiłeś mi smaka, chyba zrobię sobie dzisiaj spaghetti ;) Pozdrawiam, trzymaj się ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie pochwal się jak Ci wyszło! :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze że lubisz gotować xd i z tego co widzę to nieźle potrafisz. Jak bbędę moglądać to wyprobuje to i zupę krem pomidorowa bo wygląda zarabiscie xd dobrze wiesz że przyszły partner będzie szczęściarzem xd K.

    OdpowiedzUsuń

© Agata | WS | x.