Długo nie mogłem się wymyślić co im przyrządzę.
Ostatecznie zdecydowałem się na Meksyk.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 500 g mielonej wołowiny
- puszka pomidorów razem z zalewą
- przecier pomidorowy – ok. 100 g
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- czerwona papryka
- papryka chili
- suszone pomidory – ok. 15
- czerwona cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- przyprawy: chili, oregano
- oliwa
- pół szklanki wody
- do wyboru: nachosy, placki tortilla, ryż
Na patelni rozgrzać oliwę, następnie zeszklić cebulę, dodać czosnek, papryczkę chilli, paprykę, chilli i oregano i mieszając smażyć około 1 minuty. Dodać zmieloną wołowinę.
Gdy mięso już będzie wysmażone dodać sos sojowy.
Potem dodać pomidory z zalewą i przecier pomidorowy i dobrze wymieszać. Dodać soli i pieprzu do smaku, a następnie dusić pod przykryciem około 20 minut na słabym ogniu, co jakiś czas zamieszać.
Dodać pokrojone suszone pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę i gotować pod przykryciem jeszcze jakieś 5-10 minut.
Pod koniec gotowania, podlać potrawę wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.
Ja podałem moje chili z pikantnymi nachosami i zawinięte w placki tortilli.
Wyszło po prostu znakomite! I to nie tylko moje zdanie, więc z czystym sumieniem polecam
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz