Pancakes - amerykańskie naleśniki

Czy zastanawialiście się kiedyś jak zrobione są amerykańskie naleśniki?
Dzisiaj Wam podpowiem :)
Są dwa przepisy, jeden oryginalny - amerykański, a drugi zmodyfikowany, który według mnie jest lepszy, ale oczywiście można spróbować obu wariantów :)



Przepis oryginalny:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki 
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki po kolei wrzucam do miski i mieszkam mikserem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewam patelnię i na średnim ogniu smażę pancakes z dwóch stron. Podawać można z syropem klonowym. Ja podaję najczęściej z masłem i miodem.

Przepis zmodyfikowany:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewam, jajka roztrzepuję, mieszam z mlekiem i pozostałymi składnikami, na końcu dodając masło. Odstawiam na 15 minut. Ciasto smażę na suchej patelni teflonowej, bez żadnego tłuszczu, na średnim ogniu, aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Smażę z obu stron.

Polecam je jeść z konfiturami lub owocami. :)
Prawda, że ładnie i apetycznie wyglądają? 

SMACZNEGO! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.