Czy zastanawialiście się kiedyś jak zrobione są amerykańskie naleśniki?
Dzisiaj Wam podpowiem :)
Są dwa przepisy, jeden oryginalny - amerykański, a drugi zmodyfikowany, który według mnie jest lepszy, ale oczywiście można spróbować obu wariantów :)
Przepis oryginalny:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 szklanki oliwy
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki po kolei wrzucam do miski i mieszkam mikserem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewam patelnię i na średnim ogniu smażę pancakes z dwóch stron. Podawać można z syropem klonowym. Ja podaję najczęściej z masłem i miodem.
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewam, jajka roztrzepuję, mieszam z mlekiem i pozostałymi składnikami, na końcu dodając masło. Odstawiam na 15 minut. Ciasto smażę na suchej patelni teflonowej, bez żadnego tłuszczu, na średnim ogniu, aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Smażę z obu stron.
Polecam je jeść z konfiturami lub owocami. :)
Prawda, że ładnie i apetycznie wyglądają?
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz