Zupa krem z cebuli

Dziś pyszna zupa krem z cebuli na jesienne dni. Miła w smaku, bardzo delikatna, lekko słodkawa za sprawą cebulki. Pyszna. Do tego grzanki i jestem w niebie. Sycąca, oj tak. Ale za to mało kaloryczna, bo tak naprawdę zawiera bulion, cebulę i ziemniaczka. To tyle. Nie potrzeba jej "wzbogacania" śmietaną czy innymi zagęstnikami. Wystarczy to co ma w sobie.


Składniki:
  • 4 duże cebule
  • ok. 1 l bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży ziemniak
  • sól, pieprz
  • do podania: grzanki

Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oliwie ok. 7 minut. Dodajemy następnie pokrojonego w kostkę ziemniaka. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy do tego bulion i gotujemy ok. 35 minut (aż ziemniak będzie miękki). Po tym czasie całość blendujemy. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać śmietany. Mi wyszedł idealnie aksamitny.
Podajemy np. z kleksem jogurtu, grzankami i podsmażoną cebulką. 

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Poznany przed świętami3 grudnia 2015 23:51

    Przepis super :) Dzis wypróbowałem. Dodałem trochę więcej ziemniaka i śmietany :) Cebulowa smakowala jak ziemniaczano-serowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystałeś z pomysłu :) Wszelkie modyfikacje i kombinowania są jak najbardziej wskazane :)

      Usuń

© Agata | WS | x.