Dziś wytrawnie. Muffinki z suszonymi pomidorami i mozzarellą, które od razu skradły moje serce. Są puszyste i wyraziste w smaku.
Składniki (12 sztuk):
- 250 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 130 g mleka
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 2 jajka
- 100 g mozzarelli
- 70 g cebuli (1 średnia)
- 6 suszonych pomidorów
- 10 liści bazylii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
Do miksera wkładamy masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dokładamy do niego koncentrat pomidorowy, mleko i jajka i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
W oddzielnej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy je do mokrych składników i niedbale mieszamy łyżką. Na końcu dorzucamy posiekaną cebulę z pomidorami i pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i łączymy je z ciastem.
Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół. Możemy podać je na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz