Muffinki z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Muffinki nie muszą być słodkie :)
Dziś wytrawnie. Muffinki z suszonymi pomidorami i mozzarellą, które od razu skradły moje serce. Są puszyste i wyraziste w smaku.


Składniki (12 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 130 g mleka
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka 
  • 100 g mozzarelli
  • 70 g cebuli (1 średnia)
  • 6 suszonych pomidorów
  • 10 liści bazylii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
Do blendera wkładamy cebulę, suszone pomidory i liście bazylii. Rozdrabniamy je, ale tak, żeby zostały niewielkie kawałki warzyw a nie tylko miazga.
Do miksera wkładamy masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dokładamy do niego koncentrat pomidorowy, mleko i jajka i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
W oddzielnej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy je do mokrych składników i niedbale mieszamy łyżką. Na końcu dorzucamy posiekaną cebulę z pomidorami i pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i łączymy je z ciastem.
Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół. Możemy podać je na ciepło lub zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.