Za oknem piękna, polska jesień.
I to jest świetny moment na zrobienie czegoś smacznego i innego.
Otwieram lodówkę i szybko rzucam okiem tu i tam.
Ok ok, gonię do sklepu.
I voilà pyszny i lekki posiłek gotowy ;)
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 450 g mrożonego szpianku ( rozdrobnionego )
- 2 niewielkie, podwójne piersi z kurczaka
- 15 suszonych pomidorów
- 50 g żółtego sera
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- chilli, gałka muszkatołowa
- zioła prowansalskie
- jajko
Kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, posypać solą, pieprzem i chilli, a następnie usmażyć na rozgrzanej oliwie.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażyć. Następnie dodać szpinak i trzymać wszystko na małym ogniu aż szpinak się rozmrozi i wtedy dodać przyprawy: sól, gałkę muszkatołową, zioła. Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory, starty na małych oczkach żółty ser i podsmażonego kurczaka. Potrzymać farsz na małym ogniu aż do rozpuszczenia sera.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i podzielić na 12 kwadratów. Kłaść farsz w jednym z rogów kwadratu i składać trójkąty, boki skleić i docisnąć widelcem. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać startym serem żółtym.
Gotowe pierożki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 ºC przez około 15 minut.
Udanego popołudnia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz