Moje studia zaskakują mnie z dnia na dzień.
Wczoraj miałem możliwość zrobienia musztardy.
Nie wiem jak ma się ona do mojego kierunku, ale wszystko co związane z kuchnią mnie cieszy.
Składniki:
- gorczyca biała 60 g
- ocet winny 75 g (jeśli używamy octu spirytusowego, mieszamy go w stosunku 1:1 z wodą)
- cukier 20 g
- sól 6 g
- oliwa z oliwek q.s
- przyprawy ok. 3 - 4 g
- woda 50 ml
Wykonanie:
Odważoną gorczycę mielimy w młynku do uzyskania tzw. mączki. Do naczynia w którym będziemy wszystko blendować wlewamy ocet i dodajemy gorczycę i mieszamy. Dodajemy wodę a następnie oliwę w takiej ilości, aby uzyskać emulsję. Potem kolejno wsypujemy cukier, sól i mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy w łącznej ilości 3-4 g. Tak naprawdę od nas zależy, jakich użyjemy. Ja skorzystałem z: czosnku granulowanego, majeranku, estragonu, cebuli suszonej, koperku, papryki słodkiej i gałki muszkatołowej. Wszystko razem blendujemy ok 15 minut. Im dłużej tym lepiej. I tym sposobem otrzymujemy własną musztardę :)
Foto robione w warunkach spartańskich :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz