Na wstępie chciałbym bardzo podziękować za maile, które od Was dostałem i jednocześnie przeprosić za brak odpowiedzi. Miałem przed sobą egzamin poprawkowy i moja głowa była zajęta tylko i wyłącznie nim. Pochwalić się muszę, że zdałem i mogę cieszyć się miesięcznymi wakacjami :) W końcu!
Zwykle to ja rządzę w kuchni.
Ale fajnie porządzić razem.
W uszach mieć dobrą nutę.
A na buzi uśmiech ;)
Na obiad tarta ze szpinakiem. Mmm palce lizać! :)
- 2 pełne szklanki mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 100 g masła
- ½ łyżeczki soli
Farsz:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g sera żółtego
- 4 ząbki czosnku do szpinaku i 2 ząbki do kurczaka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 białka z ciasta
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- Sól
- Pieprz
- Pierś z kurczaka
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka dać zimne, posiekane masło z lodówki, żółtka, 2 spore łyżkę śmietany i sól. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i szybko zagnieść ciasto.
Włożyć do lodówki na mniej więcej 1 godzinę lub do zamrażalnika na 15-20 min. Po tym czasie ciasto rozprowadzić na spodzie i bokach formy na tartę. Wg nas najłatwiej jest rozgnieść je rękoma. Całość nakłuć widelcem i zrobić kilka większych dziurek patyczkiem do szaszłyków. Ciasto powinno się przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. dwiema sporymi garściami fasoli (po to, by ciasto nie „wstało”). My tego nie zrobiliśmy i wszystko było w porządku.
Ciasto umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na max. 15 min. Po tym czasie wyjąć. Powinno mieć lekko złoty kolor. Nam się troszkę przypiekło - zwyczajne gapiostwo :D
Na patelnię dać masło, rozpuścić, wrzucić drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie się lekko rumienić, usmażyć pierś z kurczaka obtoczoną w przyprawach w całości. Wrzucić na patelnię rozmrożony szpinak i podsmażyć go na wolnym ogniu, by odparował (co trwa kilka minut). Dodać łyżkę śmietany i wymieszać. Kurczaka pokroić w niewielkie plasterki lub kosteczkę i dodać do szpinaku. Zostawiliśmy kawałek na przyozdobienie.
Jajko i białka roztrzepać i połączyć ze startym serem. Patelnię zestawić z ognia i gdy szpinak lekko przestygnie, dodać ser z jajkami, doprawić solą i zmielonym pieprzem. Na upieczone ciasto wyłożyć szpinakowy farsz, wyrównać.
Wstawić ponownie do piekarnika (180 st. C) na ok. 20 minut.
Smacznego! :)
No to gratulacje! Wypoczywaj! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nawet nie wiesz ile nerwów mi to zjadło, chodziłem podminowany jak osa :D
Usuńwiem, znam to, masakra!
Usuń