Pyry z gzikiem

Wakacje.
No nareszcie. Ile można czekać.
W końcu śpię, dłużej niż powinienem.
Jem, więcej niż rozum podpowiada.
Uśmiecham się częściej
Chcę więcej.
Dzisiaj na obiad danie regionalne.
Pyry z gzikiem obowiązkowo w każdy piątek :)


Składniki
  • 2 sery twarogowe chude
  • 1 mała kwaśna śmietana 18%
  • 1 słodka śmietanka 30%
  • Szczypiorek
  • Papryka czerwona, żółta
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Pyry
  • Sól
Obieramy ziemniaki i gotujemy. Gdy już będą gotowe odcedzamy, dodajemy masło i mieszamy z gorącymi pyrami.
Ser wrzucamy do miseczki, dodajemy prawie całą kwaśną śmietanę i słodką śmietankę. Wszystko blendujemy na aksamitną masę. Cebulkę kroimy na małą kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera. Drobno siekamy szczypiorek i wrzucamy do miseczki z serem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę.




Układamy na talerzu pyry oraz gzik i dodajemy paprykę.
Voila! Regionalny obiad gotowy :)


Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Mała uwaga..pyry chyba powinny być gotowane w mundurkach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu podawano jeszcze masło i smarowało się nim pyry:)

    OdpowiedzUsuń

© Agata | WS | x.