Risotto po Samurajsku :D

Jesień, jesień.
Ty na prawdę dajesz się lubić.
Nawet mimo deszczu, przemoczonej do suchej nitki bluzy i zasypiania na siedząco nad książkami.
Bo jest ulubiona kawa i ciepłe słoneczko,
i dużo uśmiechu oraz radości ;)
Jest On, do którego można się przytulić :)


Jestem zachwycony tym daniem! 
Nigdy tak naprawdę nie przygotowywałem go ani nie jadłem. Widziałem je tylko w Master Chefie jako danie śmierci. Czy zatem mój Samuraj jest jak Gordon Ramsay? :) 
A zatem do następnego razu, bo jestem tego bardziej niż pewny, że wkrótce będzie powtórka ;)

Składniki:
  • 3 woreczki ryżu
  • 1 małą papryka czerwona
  • 1 mała papryka żółta
  • 2 piersi z kurczaka
  • 350 g pieczarek
  • ½ puszki groszku
  • Ok 250 ml wina białego, półsłodkiego
  • 2 kostki rosołowe
  • 150 g sera żółtego
  • Masło
  • Przyprawy: sól, pieprz, gyros
2 piersi z kurczaka oczyszczamy i marynujemy w przyprawie gyros (1 łyżka) soli pieprzu i oleju, odstawiamy na chwilę na bok.


Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulkę i przysmażamy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili pieczarki, Smażymy aż pieczarki się lekko zrumienią. 


Przekładamy na talerzyk (tak żeby nic nie zostało na patelni) i smażymy na niej mięso  z obu stron (nie myjemy patelni, żeby aromat po pieczarkach wchłonął się w mięso). Potem nakrywamy pokrywką i smażymy jeszcze kilka minut żeby piersi się upiekły i były wilgotne, zdejmujemy z patelni. 


Na rozgrzaną patelnię wlewamy szklankę wody (koniecznie świeżo zagotowanej w czajniku) i gotujemy na patelni aż woda oczyści patelnię i zrobi się „bulion”, przelewamy do garnka. Dolewamy do tej "mikstury" 1,5 litra gorącej wody i rozpuszczamy dwie kostki rosołowe.
Na świeżej patelni rozpuszczamy 8 dag masła. Na masło wysypujemy 3 woreczki ryżu i mieszamy przez 3 min. Dodajemy ½ szklanki białego półsłodkiego wina, a chwile potem dolewamy około ½ litra bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu dolewając po ½ litra bulionu kiedy ryż wchłonie poprzednią porcję. Ryż co jakiś czas próbujemy, jeśli jest już miękki to nie dolewamy więcej bulionu. Przed dolaniem ostatniej części dodajemy pokrojonego w plasterki kurczaka. 


Kroimy w kostkę  5 ogórków kiszonych, małą paprykę żółtą i czerwoną. Ogórki dodajemy chwile po wrzuceniu mięsa, następnie groszek, łyżkę musztardy i 1/3 szklanki wina. Kiedy ryż jest gotowy i wchłonął już bulion dodajemy paprykę i starty ser żółty. Zestawiamy z ognia i mieszamy do połączenia się sera z resztą składników.



Nam wyszła porcja dla 3-4 osób. Więc jeśli robicie to dla siebie lub dla dwójki, zmniejszcie odpowiednio proporcje :)
Smacznego!

1 komentarz:

© Agata | WS | x.