Ciasto cytrynowe z cytrynowym lukrem

Co zrobić, aby uszczęśliwić i rozpieścić najdroższego mężczyznę? Upiec mu ciasto. Najlepiej lekkie i orzeźwiające. Skoro mój Luby lubi cytrusy przygotowałem Mu ciasto cytrynowe z cytrynowym lukrem. 100% cytryny :)


Składniki:


  • 4 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorące ciasto w blaszce odrobiną soku z cytryny. Następnie wyjmujemy ciasto z formy. Przygotowujemy lukier cytrynowy. Do cukru pudru dodajemy kilka kropli soku z cytryny i mieszamy, do utworzenia jednolitej gęstej masy. Stopniowo dodajemy sok z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto polewamy lukrem. Możemy ozdobić ją drobno startą skórką z cytryny wymieszaną z cukrem pudrem. Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Jako naczelny wpierdalacz tego, co upichcicie, niniejszym przyznaję temu ciastu Order Grubej Dupy. Było zajebiste.

    OdpowiedzUsuń

© Agata | WS | x.