Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą

Uwielbiamy makaron pod każdą postacią, dlatego też dzisiaj, makaron u nas zagościł w postaci łazanek z kapustką kiszoną i kiełbaską oraz kurkami. Danie to jest nie tylko bardzo smaczne (dla tych, którzy lubią kwaśny smak kapusty kiszonej), ale dość szybkie w przygotowaniu. :)



Składniki:
  • makaron (tak naprawdę dowolny, dziś były kolanka)
  • laska kiełbasy
  • 500 g kiszonej kapusty
  • kurki (w sezonie)
  • cebula, czosnek
  • kminek

Ugotować makaron w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy lub oleju i zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Następnie pokroić kiełbasę w kostkę i podsmażać z cebulą. Dodać drobno pokrojony czosnek. Podsmażać razem ok. 10 minut. Następnie dodać kurki i wszystko razem dusić ok. 5 minut. Teraz czas na kapustę. Staramy się wszystko dokładnie wymieszać i tak smażymy przez 10 minut. Pod koniec duszenia zwiększyć gaz, żeby woda odparowała z kapusty. Doprawiamy kminkiem, dokładnie mieszamy łączymy wcześniej ugotowanym makaron. Chwilę podgrzewamy z makaronem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.