Krem z brokułów z serem mozzarella

Krem z brokułów to szybka łatwa do przygotowania zupa, która może świetnie posłużyć zarówno jako przystawka ale i jako danie główne. Ma piękny zielony kolor, a do tego wszystkiego jest bardzo zdrowa. Świetnie komponuje się z grzankami. Bardzo dobrze smakuje ze świeżo prażonymi płatkami migdałowymi. Ja natomiast do mojego kremu dodałem jogurtu greckiego i sera mozzarelli.


Składniki:
  • 450 g brokułów mrożony
  • 2 i 1/2 szklani bulionu
  • łyżka masła
  • cebula
  • ser mozzarella
  • jogurt grecki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
W garnku rozpuścić masło i dodać drobno posiekaną cebulę. Przesmażyć je około 5 minut, często mieszając, na małym ogniu, tak aby się nie zrumieniły.
Wlać bulion i wsypać brokuły. Zwiększyć ogień i gotować tak kilka minut aż brokuły zmiękną.
Po tym czasie zmiksować zupę  i następnie postawić jeszcze na chwilę na mały ogień, przyprawić pieprzem, solą i chilli. 
Podawać z kleksem gęstego jogurtu, szczypiorkiem i paroma plastrami sera mozzarella.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie. Tylko dlaczego tak podany ?

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie, dlaczego tak brzydko ? :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że zamilkłeś i nie prowadzisz już bloga, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

© Agata | WS | x.