Ucierane ciasto z truskawkami

Wczoraj było ponuro i deszczowo. Najchętniej nie wychodziłbym z łózka cały dzień, ale nie mogłem sobie na to pozwolić. Dziś mimo porannego deszczu, słońce już zaczyna się przebijać i widać błękitne niebo, a ja mogę sobie zaserwować leniwe popołudnie. To chyba złośliwość rzeczy martwych (albo nie tak do końca martwych). Na takie miłe zakończenie dnia, dziś u mnie prosto i minimalistycznie. Bo tak jest czasem najlepiej. I w życiu i kuchni. A domowe ciacho idealnie wpisuje się w te standardy.



Składniki ( keksówka o wymiarach 35 x 11 cm ):
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła (200 g )
  • 100 g truskawek

Truskawki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując, dodawać stopniowo cukier i po kolei żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec, powoli wlać przestudzona margarynę dalej mieszając.
Keksówkę nasmarować tłuszczem i wylać do niej ciasto, a następnie poukładać na wierzchu truskawki ( nie trzeba robić tego dokładnie).
Piec około 1 h 10 min w 200°C ( dobrze na jakieś 5-10 minut pod koniec pieczenia ustawić piekarnik na grzanie od dołu i trzeba sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone )
Ciasto po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem i dopiero kroić. Po wystygnięciu ciasto jest idealne ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.