Co ja widzę za oknem? ŚNIEG! Jak to mówią lepiej późno niż wcale. Chyba wezmę psa i pójdę z nim na spacer. Jego reakcje na śnieg co roku przyprawiają mnie o ból brzucha, ze śmiechu oczywiście. A jeśli o psiaku mowa, muszę pochwalić się, że jest on najlepszym pomocnikiem w kuchni, jakiego można sobie wymarzyć. Oto dowód:
Bardzo chciał pomóc mi w wałkowaniu ciasta na wigilijne pierogi :)
Jeśli o jedzeniu mowa, pozostanę dalej przy słodkościach. Tym razem sernik. Aby sernik wyszedł idealny i nie opadł, należy zastosować się do kilku cennych wskazówek:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- Ubijając białka na sztywną pianę, należy zadbać aby miska w której to robimy była sucha
- Na spód piekarnika wlać wodę i piec sernik w takiej kąpieli parowej, dzięki temu sernik będzie miał delikatniejsza strukturę, nie popęka zbytnio
- Piekarnik musi być nagrzany do odpowiedniej temperatury
- Po wyłączeniu piekarnika należy uchylić lekko drzwiczki kuchenki
Niżej podany przepis otrzymałem kilka lat temu od mamy mojego dobrego kolegi, zatem podzielę się dziś nim z Wami.
Składniki:
MASA SEROWA
- 1 kg sera (najlepiej twaróg aksamitny dr Oetkera)
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- Cukier wanilinowy
- ½ szklanki oleju
- 5 białek (ubić pianę)
CIASTO
- 2 żółtka
- 2 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru
- 20 dag masła
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki do wystudzenia. Po wystudzeniu ciasto wyłożyć na blasze do pieczenia.
Do miski dać ser, cukier, żółtka, budynie, olej i cukier wanilinowy i wymieszać. Na zakończenie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać . Tak przygotowany ser wyłożyć na ciasto i piec ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni.
O jedy, moja mama robiła niedawno sernik i.... już go nie ma, a to zdjęcie.... JA CHCE SERNIK *_*
OdpowiedzUsuńW ogóle nie wiedziałem, że powinno wlać się wodę na spód piekarnika O_O Ale tak normalnie do piekarnika, czy w jakiejś foremce czy cos? o.O ile tej wody? o.o
Ja mam w piekarniku elektrycznym na dole taką blachę i wlewam tam ok 0,5 litra wody. Jeśli czegoś takiego nie masz, możesz na spód położyć np inną brytfannę z wodą. Technikę z wodą podpatrzyłem w jednym z konkursów kulinarnych w TV i naprawdę powiem Ci, że struktura sernika jest o wiele lepsza :)
UsuńJeśli kiedyś będziesz w Poznaniu, to zapraszam na sernik! Nie przyjmuję odmowy :)
Spróbuję w niedzielę upiec :D chyba pokuszę się jeszcze o sos malinowy :D o matko, rozpusta totalna :D
OdpowiedzUsuń