Babka zebra

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Są to święta, które przywodzą wiele kulinarnych skojarzeń związanych zarówno z postnymi, jak i mięsnymi potrawami. Kosztujemy słodkości i wypieków. Chyba każdy przyzna, że piernik, czy sernik przygotowywane specjalnie na Święta Bożego Narodzenia nie mają sobie równych! O tych dobrociach następnym razem. Pragnę tym razem napisać o bardzo szybkim i prostym wypieku jakim jest babka zebra. Nie bez przyczyny piszę o niej. Chcę zadedykować ten wpis, jak również owe ciasto pewnemu czytelnikowi, który mam nadzieję zagości tutaj na dłużej. Zatem szanowny Panie B., poznaj przepis na Babkę zebrę :)

Na początku powiem tylko, że babka ta jest bardzo łatwa do przygotowania, a po upieczeniu wilgotna, a nie sucha jak to zwykle przy babkach bywa :)



Składniki:
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 1,5 szklanki
  • mąka pszenna - 2,5 szklanki
  • olej - 1 szklanka
  • woda mineralna gazowana - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Wykonanie:

Białka należy ubić z cukrem mikserem, dodać żółtka, wlewać na przemian olej i gazowaną wodę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać jeszcze 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.
Ciasto lać do tortownicy na zmianę, czyli na środek trochę ciemnego, na to trochę jasnego itd.
Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego! :)


 



2 komentarze:

  1. Piękna babka, tylko smaka mi narobiłeś :) Mam nadzieję, że święta Wesołe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :) Święta jak święta. Na szczęście minęły we względnie spokojnej atmosferze. Następne za rok :D A na babkę serdecznie zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

© Agata | WS | x.