Sos holenderski

Sos holenderski z żółtek, masła i soku z cytryny jest idealnym dodatkiem do szparagów, jajek, czy też dań rybnych.

Składniki:

  • Masło - pół kostki
  • Jajko - 3 żółtka
  • Sok z cytryny - z 1/2 cytryny
  • Sól 
  • Pieprz biały 

Sposób przygotowania:

  1. 200 g masła rozpuścić w rondelku, odstawić.
  2. W garnku zagotować wodę.
  3. Do metalowej miski wbić 3 żółtka, dodać 1,5 łyżeczki octu winnego, 1 łyżkę gorącej wody (jeśli sos przygotowujemy do szparagów, to możemy użyć tej wody, w której gotowały się uprzednio szparagi).
  4. Żółtka ubijać przez chwilę za pomocą trzepaczki.
  5. Następnie miskę umieścić w garnku z ciepłą wodą i mieszać sos w kąpieli wodnej.
  6. Sos należy dość długo mieszać, by jego konsystencja była nieco gęsta. Następnie ściągnąć miseczkę z kąpieli wodnej, dodawać stopniowo rozpuszczone masło, cały czas mieszając zawartość  trzepaczką. Dodać sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.