Sos holenderski z żółtek, masła i soku z cytryny jest idealnym dodatkiem do szparagów, jajek, czy też dań rybnych.
Składniki:
- Masło - pół kostki
- Jajko - 3 żółtka
- Sok z cytryny - z 1/2 cytryny
- Sól
- Pieprz biały
Sposób przygotowania:
- 200 g masła rozpuścić w rondelku, odstawić.
- W garnku zagotować wodę.
- Do metalowej miski wbić 3 żółtka, dodać 1,5 łyżeczki octu winnego, 1 łyżkę gorącej wody (jeśli sos przygotowujemy do szparagów, to możemy użyć tej wody, w której gotowały się uprzednio szparagi).
- Żółtka ubijać przez chwilę za pomocą trzepaczki.
- Następnie miskę umieścić w garnku z ciepłą wodą i mieszać sos w kąpieli wodnej.
- Sos należy dość długo mieszać, by jego konsystencja była nieco gęsta. Następnie ściągnąć miseczkę z kąpieli wodnej, dodawać stopniowo rozpuszczone masło, cały czas mieszając zawartość trzepaczką. Dodać sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz