Tych pokarmów nie łącz!

Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrową i zrównoważoną dietę. Może jednak się zdarzyć, że źle skomponowana potrawa traci swoje wartości odżywcze, a nawet niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Dlatego warto zapamiętać listę produktów, których nie powinniśmy łączyć ze sobą. O zestawieniach, których lepiej unikać, dzisiejszą notkę poświęcam.

1. Herbata z cytryną
Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby Alzheimera.
2. Herbata z ciastem drożdżowym
Zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy.
3. Pomidor z ogórkiem
Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia odporność). To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.
4. Pomidor z twarogiem
Pomidor zawiera silne działające kwasy. Kiedy połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcje z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, blokują je a także przysparzają bólu podczas poruszania się.
5. Kawa i herbata z nabiałem
Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.
6. Warzywa kapustne z rybami
Ryby morskie jak i owoce morze są źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.
7. Olej z rybami
Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.
8. Mięso z czerwonym winem
Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie (szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce).
Garbniki te znajdują się także w kawie i herbacie i dlatego nie warto nimi popijać jedzenia w ogóle. No i co Wy na to? Wiedzieliście o tych brokułach z rybą??


6 komentarzy:

  1. Ekstra. Wszystko co jem i piję jest nie tak : < . Jak żyć, panie premierze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja bardzo często łącze pomidora z ogórkiem, a ostatnio jadłem twarożek z pomidorem :P W sumie teraz wiem dlaczego boli mnie kręgosłup. To wina Tuska :D

      Usuń
  3. Tak jak słusznie zauważyłeś glinu jest najwięcej w liściach herbaty jak nie chce mieć alzheimera a lubisz herbatę z cytryną, to najpierw ja zaparz usuń liście z naczynia a potem dodaj cytrynę i ciesz się zdrowym napojem

    OdpowiedzUsuń

© Agata | WS | x.