Sezon na szparagi w pełni. Niestety trwa on krótko, bo zaledwie 2 miesiące (od maja do końca czerwca). Warto poeksperymentować z nimi w kuchni, dopóki są dostępne na rynku, czy w sklepach. Wyróżniamy 3 typy szparagów: zielone, białe i fioletowe, jednak wszystkie z nich posiadają cenne wartości odżywcze.
Właściwości odżywcze szparagów:
Ile kalorii (kcal) mają szparagi? Ile białka? Ile tłuszczów? Jakie witaminy?
W 100 g szparagów znajduje się odpowiednio:
- 20 kcal (szparagi są więc niskokaloryczne)
- 1,9 g białka
- 0,2 g tłuszczów
- 3,7 g węglowodanów
- 1,5 g błonnika
Szparagi są bogatym źródłem witaminy K oraz kwasu foliowego, który zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu, a także wspomaga naprawę uszkodzeń powstałych w komórkach oraz jest niezbędny do utrzymania w dobrej kondycji układu krążenia. Zawierają też duże ilości glutationu o właściwościach przeciwutleniających. Spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Mają także działanie bakteriobójcze. Szparagi zawierają również karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, a także wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny, dzięki zawartej w nich inulinie. Starożytni Grecy stosowali szparagi jako lek na schorzenia wątroby, a Chińczycy jako lek na kaszel. Szparagi zawierają także dużo asparaginy (najwiecej mają jej szparagi fioletowe), która uczestniczy m.in. w przemianach energetycznych, syntezie puryn i mocznika, pełni też funkcje neuroprzekaźnika.
UWAGA!
Zjedzenie ich w większej ilości działa moczopędnie. Po spożyciu szparagów mocz nabiera nieprzyjemnej woni. Wszystko to za sprawą związków powstałych podczas rozkładu asparaginy i S-metylmetioniny.
Szparagowych pędów nie powinni jeść chorzy na dnę moczanową (podagrę) ze względu na to iż szparagi zawierają sporo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. U niektórych osób warzywa te są również przyczyną wzdęć.
W sezonie szparagowym (od maja do końca czerwca) warto przygotowywać dania z udziałem szparagów. wkomponowują się one idealnie w różnego rodzaju potrawy. Ze szparagów przygotować można bardzo wiele dań – najpopularniejsze są tarty, zupy, kremy i zapiekanki szparagowe. We Francji królują szparagi podawane z jajkami w koszulkach - Oeufs pochés aux asperges et crème fraîche. Powszechnie znane jest również danie zainspirowane kuchnią polską, a mianowicie szparagi polane tartą bułką smażoną na maśle.
Szparagi są pyszne na ciepło i na zimno. By szparagi zachowały swój kolor i były chrupiące, należy je jak najszybciej umieścić w misce z zimną wodą z lodem. Dzięki temu warzywa te nie dokończą swojego 'procesu gotowania' , nie stracą barwy i nie zrobią się wiotkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz