Witam i gorąco pozdrawiam ze słonecznej Słowacji.
Wyjechałem na tygodniowe wakacje do Tatralandii. Niestety jeszcze nie z moim
Kociakiem. Nasz wyjazd dopiero za 2 tygodnie. Zawsze podczas pobytu na Słowacji
staram się zjeść vyprazany syr. Dziś postanowiłem go zrobić sam na obiad.
Składniki:
- ser (taki, który się rozlewa i pod wpływem temperatury nie robi się "gumowy", ja używam Goudy)
- jajko
- bułka tarta
TATARSKA OMAĆKA:
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- ogórki konserwowe lub kiszone (sporo, tak aby majonez je oblepiał)
- łyżeczka czosnku suszonego
- pieprz
- sól
- cukier
VYPRAZANY SYR:
Ser kroimy na ok 1,5 cm plastry. Jajko mieszamy z
odrobiną wody. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy ser na rozgrzanym
oleju.
TATARSKA OMAĆKA:
Pokrojone w drobną kosteczkę ogórki mieszamy z majonezem,
jogurtem i przyprawami. Odstawiamy do lodówki.
Ser podajemy z hranolkami, czyli frytkami i obok rozlewamy sos.
To moja ulubiona potrawa na Słowacji. Można tam też kupić
specjalny ser do wyprażania.
Uwielbiam taki ser... Niebo w gębie. Sama niedawno go robiłam. Mam nadzieję, że wyjazd udany.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Nimrodel
Dziękuję za przepis! Mimo, iż nie posiadam wyjątkowych umiejętności kulinarnych udało się przygotować danie :)
OdpowiedzUsuńhttp://oh-and-ah.blogspot.com/
Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDla mnie to bylo ulubione jedzenie w Popradzie Słowackim !
OdpowiedzUsuń...i obowiązkowo z zimnym i pysznym Tatranem !
OdpowiedzUsuń35 year old Business Systems Development Analyst Kleon Pullin, hailing from Frontier enjoys watching movies like Outsiders (Ceddo) and Sewing. Took a trip to Sceilg Mhichíl and drives a Defender. Informacje dodatkowe
OdpowiedzUsuń