Szparagi z szynką szwarcwaldzką

Proste, a smaczne ;-) Szparagi te polecam podawać z sosem holenderskim lub serowym. Więcej zaś o szparagach możecie poczytać tutaj: Szparagi i ich właściwości.

Składniki:
  • Szparagi - ja użyłem zielonych
  • Szynka szwarcwaldzka - lub parmeńska
  • Oliwa z oliwek
  • Ser żółty - opcjonalnie
  • Sól - do smaku

Wykonanie:

Szparagi obrać, pozbawić końcówek. Szparagi gotować w dużej ilości osolonej wody (główki muszą wystawać ponad poziom wody) ok. 5-7 minut (do miękkości; sprawdzić nakłuwając widelcem). Na desce ułożyć po 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, tak aby jeden plaster nachodził na drugi. Ułożyć po 4 szparagi i zawinąć je w szynkę. (można też każdy szparag osobno zawinąć w szynkę).
Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) (na ok. 20 minut). Można też zrobić tak jak ja, tzn położyć na szparagach odrobinę sera żółtego.
Doprawić solą. 
Podawać z ulubionym sosem (np. holenderskim, serowym), a także z ryżem lub kaszą gryczaną.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.