Proste, a smaczne ;-) Szparagi te polecam podawać z sosem holenderskim lub serowym. Więcej zaś o szparagach możecie poczytać tutaj: Szparagi i ich właściwości.
Składniki:
- Szparagi - ja użyłem zielonych
- Szynka szwarcwaldzka - lub parmeńska
- Oliwa z oliwek
- Ser żółty - opcjonalnie
- Sól - do smaku
Szparagi obrać, pozbawić końcówek. Szparagi gotować w dużej ilości osolonej wody (główki muszą wystawać ponad poziom wody) ok. 5-7 minut (do miękkości; sprawdzić nakłuwając widelcem). Na desce ułożyć po 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, tak aby jeden plaster nachodził na drugi. Ułożyć po 4 szparagi i zawinąć je w szynkę. (można też każdy szparag osobno zawinąć w szynkę).
Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) (na ok. 20 minut). Można też zrobić tak jak ja, tzn położyć na szparagach odrobinę sera żółtego.
Doprawić solą.
Podawać z ulubionym sosem (np. holenderskim, serowym), a także z ryżem lub kaszą gryczaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz