Ciasteczka owsiane

Chrrrruupią naprawdę wspaniale i są przepyszne! Właśnie zajadam się nimi popijając mlekiem :-). Nie wymagają dużego nakładu pracy, składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to by na blaszce układać je w sporych odstępach - bardzo rosną na boki. Bardzo polecam!


Składniki na około 35 ciastek:
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 - 1 szklanka białego cukru  
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych

Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.

Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłem 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.