Kurczak z brokułami w czosnkowym sosie

Słodko się tu zrobiło.
Aż zanadto.
A nadmiar czegokolwiek, nie jest najlepszym pomysłem.
Więc dziś pomysł na lekki i szybki obiad lub kolację.


Uwielbiam kurczaka z dodatkiem estragonu. Zyskuje on dzięki tej przyprawie taki nietuzinkowy smak i aromat. A dodatek tych uprażonych płatków migdałowych to już w ogóle bajka ;)

Składniki:
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • kilka różyczek brokuła
  • duża garść (albo dwie) płatków migdałowych
  • estragon
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mały jogurt naturalny (180 g)
  • 2 ząbki czosnku


Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i estragonem i odłożyć na chwilę. W tym czasie można przygotować sos i brokuły. 
Brokuły ugotować tak jak lubimy najbardziej (najlepiej al dente!). Do jogurtu dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać soli i pieprzu do smaku i wymieszać. Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć płatki migdałowe na złoty kolor.
Następnie na tę samą rozgrzaną patelnię, wrzucić kurczaka i smażyć go często mieszając około 6-8 minut.
Na talerz wyłożyć brokuły, kurczaka, polać sosem i posypać płatkami migdałowymi.



Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.