Chyba prawidłowo?
No nie mogę inaczej, bo za każdym razem gdy sięgam do pewnego koszyczka, pełnego kolorowych przypraw, wspomnienia wracają jak bumerang.
A jeśli chodzi o tytułowego kurczaka?
To jedno z moich ukochanych dań.
Curry zużywa się w mojej kuchni z prędkością wyczerpywania się zapasów wanilii czy cynamonu.
Tak, tak to jedna z moich ulubionych przypraw.
Nie mówiłem jeszcze tego, jak to możliwe? ;)
photo by: Samuraj
Zabawne, że niejednokrotnie przygotowywałem to danie i nigdy go nie sfotografowałem. Dziś mój przyjaciel i szef kuchni "Samuraj" poprosił mnie o przepis. Zdjęcia są Jego autorstwa i jest to kurczak curry w wersji soft. Ja robię zazwyczaj ostrzejszego, o czym On mógł się przekonać :D
- 2 piersi z kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- pieczarki
- papryka słodka (wersja Samuraja)
- przyprawa curry
- cebula
Sos:
- 2 kostki rosołowe
- 500 ml wrzątku
- 3 łyżki mąki
- papryka ostra mielona (wersja ostrzejsza)
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, polać oliwą, posypać przyprawami i tak odstawić na kilka godzin (jeśli nie ma na to czasu można pominąć, ale mimo to polecam żeby pozwolić mięsu poleżeć trochę w marynacie).
Ugotować ryż w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę lub olej i chwilę przesmażyć. Następnie dodać kurczaka, pieczarki, paprykę pokrojoną według uznania i smażyć pod przykryciem około 10 minut.
W międzyczasie przygotować sos - rozpuścić kostki rosołowe we wrzątku i dodać całe opakowanie przyprawy curry i wymieszać. Następnie dodać mąkę i blendować aż uzyskamy aksamitną konsystencję. Dodać ostrą, mieloną paprykę i wymieszać.
Wylać sos na patelnię, zamieszać i potrzymać 2-3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając.
photo by: Samuraj
photo by: Samuraj
Smacznego! :)
Ja za to niecierpię curry, zapachu tej przyprawy niczym sie nie da zmyć z rąk. Ble
OdpowiedzUsuńCurry jest jedną z najbardziej brudzących przypraw :D No ale jeśli chodzi o jej smak - kwestia gustu :) Ja go uwielbiam i chciałbym kiedyś pojechać na turecki targ, gdzie jest mnóstwo przypraw :)
UsuńJa nie lubię sosu curry, zawsze wydaje mi się taki mdły jakiś. Z chęcią bym zjadł takiego kurczaka z ryżem ale na pikantnie lub zioło bardziej ;)
OdpowiedzUsuńW ogóle z tobą to się nie da w ogóle skontaktować, mój drogi :P Szkoda, ale oczywiście nie zmuszam.
Kwestia gustu i ewentualnie umiejętności przygotowania. Tak samo ze szpinakiem, jeśli nieodpowiednio go doprawisz, będzie mdły i nijaki.
Usuń