Grillujemy cz. 1

Jest kilka rzeczy, które decydują o tym, by grill był udany. Oto najważniejsze z nich:

  • Dobry humor, piękne okoliczności przyrody i ludzie, z którymi lubimy przebywać, w moim wypadku przyjaciel.
  • Przekonanie, że grillować można prawie wszystko – na grillu można przygotować nie tylko pyszne mięsa. I ciekawość nowych smaków, które warto odkryć. O tym nieco później.
  • Warto wiedzieć, że grillowanie to nie tylko grill - to także spędzenie przyjemnie czasu na świeżym powietrzu, rozmowy.
U mnie przygotowania do grillowania idą pełną parą, co widać na załączonym obrazku


Ja zajmuję się mięsem, zatem dzisiaj podam przepis na dwie marynaty do karkówki. 


W metalowej misce karkówka w marynacie z owocem jałowca.
Składniki:
  • owoc jałowca
  • olej
  • pieprz czarny mielony
  • majeranek
  • kolendra
  • kurkuma
  • papryczka chilli zmielona
Tak naprawdę nie ma w tym wielkiej filozofii: miażdżymy owoc jałowca, dodajemy wszystkie przyprawy, zalewamy olejem i mieszamy. Ilość przypraw dodajemy wg gustu i uznania :)

W misce plastikowej karkówka w marynacie pikantnej.
Składniki:
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • papryka chilli zmielona
  • majeranek
  • kolendra
  • pieprz czarny
  • rozmaryn
  • olej
Wykonanie identyczne jak powyżej :)

Ciąg dalszy nastąpi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.