Szybka przekąska - francuskie paluchy

Czuć powoli wiosnę w powietrzu.
Słońce cieszy mnie jak nigdy.
Czuję przypływ cudownej energii.
I uśmiecham się.
A dla Was dziś pomysł na szybką i smaczną przekąskę.
Czy są tu jacyś wielbiciele francuskiego ciasta?


Składniki (na 26 paluszków)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól

Ciasto francuskie należy rozwinąć na blacie i pokroić nożem. Najpierw kroimy je wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na paseczki o szerokości około 2 cm.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajko wybijamy do miski i bełtamy widelcem. Jedną i drugą paprykę pomieszać w miseczce.
Po kolei każdy kawałek ciasta smarujemy jajkiem, posypujemy papryką i szczyptą soli i kładziemy trochę sera (można delikatnie docisnąć go aby się przykleił do ciasta). Następnie w połowie zwijamy każdy paluszek. Gotowe kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 200°C.



Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. No u mnie dzis też piękne słońce! Aż chce się żyć :D
    Dzisiaj wypróbuję ten przepis, zaraz jadę po ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spring is in the air :))
    Koniecznie pochwal się jak wyszło, jestem ogromnie ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły super! Bardzo dobre i do tego szybko sie je robi!

      Usuń

© Agata | WS | x.