Mango lasi

Ten cudowny napój poznałem kilka lat temu mieszkając w Grodzie Kraka.
Lipcowy wieczór, krakowski Kazimierz, jedna z indyjskich knajp, Ala wyglądająca jak Hinduska z krwi i kości, tańcząca w rytm hipnotyzującej muzyki taniec brzucha, a potem łyk jeden i drugi.
Z miejsca zakochałem się w tym koktajlu.
Orzeźwiający, słodki i mleczny, a dzięki dodatkowi waniliowego mleka nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku.
Świetny na każdą porę ;)

Składniki (na 2 porcje)
  • 1 dojrzałe mango
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki mleka waniliowego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypta cynamonu
  • łyżka brązowego cukru (jeśli mango nie jest zbyt dojrzałe)

Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Dolać mleko i jogurt, dodać cynamon i ewentualnie cukier i wszystko dobrze zmiksować (dość długo trzeba to robić, żeby uzyskać gładki koktajl).
Przelać do szklanek i posypać posiekanymi pistacjami.





Milej soboty! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.