Francuskie rogaliki

Nie cierpię niedzieli.
Od rana towarzyszy mi myśl o końcu weekendu i cały dzień jest jakiś taki melancholijny i przytłaczający.
A jeśli jeszcze, jak dziś, muszę się uczyć... to uciekam do kuchni, żeby coś wyczarować na szybko, na poprawę humoru.
Dobrze, że w piątek wracając z uczelni, coś mnie tknęło i kupiłem ciasto francuskie. Bo jeśli trzeba stworzyć słodką przekąskę migiem, to jest ono po prostu niezawodne.


Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • 200 g białego sera
  • jajko
  • łyżka cukru pudru
  • cukier brązowy

Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem (najłatwiej mikserem).
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i pociąć na kwadraty o boku około 8 cm. Kłaść łyżeczką niewielką porcję sera w jednym z rogów kwadratu i zwinąć w rulonik, a następnie zagiąć jego końce do środka, tak aby powstał rogalik.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem  i posypać brązowym cukrem.
Piec w 200°C około 15-20 minut.


Do tego kawa z waniliowymi lodami i niedziela już nie jest taka straszna ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.