Mimo, że za oknem wiosna w pełni, dziś proponuję obiad w iście jesienno-zimowym wydaniu.
Jabłka, cynamon podane na ciepło z ryżem. Pomysł na obiad zrodził się po tym, jak wczoraj kupiłem odświeżacz powietrza do pokoju właśnie o zapachu jabłek z cynamonem. Powiem szczerze, że nie raz kosmetyki czy właśnie takie cuda pachną lepiej niż jedzenie i aż ma się ochotę je schrupać. Jednak dzisiejszy obiad pachnie o niebo lepiej niż sztuczne aromaty :)
- woreczek białego ryżu
- 3 duże jabłka
- cynamon
- 1-2 łyżki cukru
- łyżka masła
Ryż ugotować. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Garnek wyłożyć folią aluminiową, na dno układać: pół woreczka ryżu, jabłka, posypać cynamonem i posłodzić, a na koniec druga część ryżu. Na wierzchu równomiernie położyć kawałki masła.
Wlać do garnka (pod folię) niewielką ilość wody i zapiekać na niewielkim ogniu około 15 minut.
Miłego popołudnia :)
ja robiłam ale same jabłka z cynamonem, też pycha :)
OdpowiedzUsuń