Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Mimo, że za oknem wiosna w pełni, dziś proponuję obiad w iście  jesienno-zimowym wydaniu.
Jabłka, cynamon podane na ciepło z ryżem. Pomysł na obiad zrodził się po tym, jak wczoraj kupiłem odświeżacz powietrza do pokoju właśnie o zapachu jabłek z cynamonem. Powiem szczerze, że nie raz kosmetyki czy właśnie takie cuda pachną lepiej niż jedzenie i aż ma się ochotę je schrupać. Jednak dzisiejszy obiad pachnie o niebo lepiej niż sztuczne aromaty :)


Składniki (na 2 porcje)
  • woreczek białego ryżu
  • 3 duże jabłka
  • cynamon
  • 1-2 łyżki cukru
  • łyżka masła

Ryż ugotować. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Garnek wyłożyć folią aluminiową, na dno układać:  pół woreczka ryżu, jabłka, posypać cynamonem i posłodzić, a na koniec druga część ryżu. Na wierzchu równomiernie położyć kawałki masła.
Wlać do garnka (pod folię) niewielką ilość wody i zapiekać na niewielkim ogniu około 15 minut.



Miłego popołudnia :)

1 komentarz:

  1. ja robiłam ale same jabłka z cynamonem, też pycha :)

    OdpowiedzUsuń

© Agata | WS | x.