Guacamole

W oryginalnej wersji awokado rozciera się na pastę z dodatkiem limonki i soli. Popularne dodatki to pomidory, papryka, kolendra, czosnek. Meksykanie podają ją z chipsami kukurydzianymi - nachos. Istnieje niezliczona ilość przepisów i odmian guacamole.


Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól
  • 1 mały ząbek czosnku

Opcjonalnie można też dodać pikantny sos tabasco lub posiekaną ostrą papryczkę bez pestek. Sprawdzą się też listki świeżej kolendry. Można też zrobić wersję z obranym i pokrojonym w kosteczkę pomidorem (pestki i sok usunąć).

Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść go widelcem na pastę lub zmiksować w rozdrabniaczu / melakserze. Dodać sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek, wymieszać.

Szybki przepis na kolację/śniadanie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.